ULTIMELE NOUTATI VEZI MAI MULTE

 

De ce este important să apelăm la un medic chirurg de excelență când vrem să facem operație de micșorare a stomacului.

 

Operația de micșorare a stomacului reprezintă o soluție salvatoare pentru persoanele care au depășit pragul obezității, deoarece ăi va ajuta să scape de kilogramele în plus și să ajungă la o greutate normală, evitând astfel toate problemele grave de sănătate asociate obezității, dintre care multe pot duce chiar până la deces. E important să știm însă că intervenția chirurgicală este recomandat a fi efectuată de un medic de excelență în chirurgia obezității. Ce înseamnă această titulatură?

 

„În general, pacienții se hotărăsc să apeleze la operația de micșorare a stomacului după o luptă grea cu obezitatea, timp în care s-au confruntat, nu doar cu stigmatizarea și prejudecățile ci, mai presus de toate, cu afecțiunile asociate obezității. Printre acestea, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, diabetul sau bolile de inimă. Chirurgia obezității este, în cazul lor, o soluție salvatoare care le va îmbunătăți calitatea vieții și, în multe dintre cazuri, chiar le va salva viața. Atunci când se hotărăsc să apeleze la acest tip de intervenție, este foarte important să se informeze mult înainte, să aleagă un medic chirurg cu experiență, care să le explice foarte clar, pe înțelesul lor, beneficiile și riscurile acestei operații. Un medic ce poate dovedi rezultate notabile în domeniu și care îi poate susține pe tot acest drum deloc ușor. Pentru că aici nu vorbim exclusiv de o operație, ci despre tot ceea ce se întâmplă înainte, în timpul și după operație. Aici intervine și titulatura de medic de excelență în chirurgia obezității, pe care puțini medici o dețin”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

 

Când se recomandă chirurgia obezității

 

„Operația de micșorare a stomacului este recomandată drept soluție eficientă persoanelor cu nivel de obezitate grad II, care au boli asociate, sau pentru cei cu obezitate morbidă, adică de la gradul III în sus, când se consideră ca apar automat suferințe asociate. În aceste cazuri, eliminarea kilogramelor în plus nu mai reprezintă un moft, ci este o reală necesitate pentru a minimiza pe cât posibil, rapid, efectele nedorite ale obezității asupra sănătății. Vorbim aici despre complicațiile de ordin medical care pot duce, în timp, până la deces.

 

În urma operației, nu se va reduce consumul de energie zilnic al organismului, ci, mai mult, conform studiilor, se va intensifica. Pe termen lung, este aproape imposibil pentru o persoană, care s-a aflat în segmentul obezității, să își mențină greutatea scăzută altfel decât printr-o astfel de intervenție chirurgicală”, explică Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității.

 

Ce înseamnă a fi medic de excelență?

 

„Este esențial ca tehnica chirurgicală utilizată să fie una corectă, conformă cu ghidurile din literatura comunității științifice internaționale de specialitate (IFSO – Federația Internațională de Chirurgie a Obezității). Bineînțeles că orice operație este dificil de realizat, însă în cazul pacienților cu obezitate, lucrurile se complică și mai mult. Chirurgia laparoscopică nu este la îndemâna oricărui medic la începutul carierei, iar, dacă adăugăm condițiile specifice ale unui pacient obez, este lesne de înțeles că e nevoie de un specialist cu experiență, un medic de excelență în acest domeniu. Cel mai important este binele pacientului, atât în perioada curentă de tratament multidisciplinar al obezității, dar și pentru dezvoltarea celor mai bune standarde de practică medicală în viitor”, adaugă Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității.

 

 

Este esențială asistența pre și post operatorie

 

„Atunci când ne hotărâm că vrem să ieșim învingători în lupta contra obezității, avem nevoie să ne fie alături o echipă multidisciplinară reală. Trebuie să avem în vedere totul, de la pachetul de analize preoperatorii și până la existența în spital de linii de gardă permanente pentru specialități diverse. În perioada postoperatorie, este imperios necesar să avem asistență continuă, fiindcă asta contribuie la siguranța pacientului și la succesul intervenției. Urmărirea în timp real a rezultatelor diverșilor pacienți în funcție de sex, vârstă, greutate inițială, obiceiuri alimentare, frecvența venirii la controalele postoperatorii. Trebuie să avem în vedere controalele efectuate la timp, însoțite de analize specifice la diverse momente în timp față de intervenție. Partea postoperatorie este la fel de importantă ca intervenția în sine. Pacienții trebuie să înțeleagă că avem un drum lung de parcurs împreună dacă ne dorim ca rezultatele să fie cele visate și să se mențină în timp”, mai spune medicul Mihai Ionescu.

 

Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvin. Este membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) și în Consiliul Medical General (GMC-UK). Actualmente el conduce departamentul de chirurgie generală și metabolică al spitalului Medicover București.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *