ULTIMELE NOUTATI VEZI MAI MULTE

20-30 de ani

 

  Bărbații din aceasta decada nu au multe probleme de sănătate, ceea ce face ca acest deceniu să fie o perioada relaxata din punct de vedere al sanatatii.  Cu toate acestea, această atitudine de invincibilitate poate duce la obiceiuri și comportamente care sunt susceptibile de a crea probleme grave de sănătate pe viitor.  Iată câteva din aspectele la care trebuie să fim atenti:

  1.  Băutură: Unele dintre cele mai mari rate de consum excesiv de alcool provin de la studenții universitari în jur de douăzeci de ani.  Consumul excesiv de alcool, chiar și ca adult tânăr, poate declanșa boli de inimă, mai târziu în viață.  Este important ca bărbații care aleg să bea, să facă acest lucru în mod responsabil și să stea departe de consumul excesiv de alcool.
  2.  Omiterea examenelor fizice: Mulți bărbați tineri nu merg la medic până când nu au probleme.  Omiterea controalelor de rutină poate însemna ca micile probleme netratate  devin majore și mai dificil de tratat, in timp.  Este important ca toți bărbații să se consulte cu medicul lor de familie pentru examene fizice regulate pentru a se asigura că totul este în stare de funcționare.
  3.  Dietă proastă: bărbații de obicei, au un metabolism destul de ridicat, ceea ce îi face să pară apți fizic, chiar dacă pot avea o dietă proastă.  Consumul de fast-food, pizza și lipsa de fructe și legume pot duce la probleme de sănătate la peste 30 ani.  Este important să omentineti o dietă bogată în nutrienți și nu doar să vă gândiți în termeni de greutate.

 

 

30-40 ani

 

  Bărbații între 30 și 40 de ani ar trebui să acorde o atenție deosebită îngrijirii preventive, mai ales când vine vorba de inimă.  Obiceiurile formate în acești ani ar putea pune bărbații la un risc crescut de boli de inimă la sfârșitul anilor 40 și începutul anilor 50 de viata.

  1.  Colesterol: Bărbații peste 35 de ani ar trebui să -si verifice colesterolul la fiecare cinci ani.  Nivelurile de colesterol sunt strâns legate de riscul de boli de inimă, iar bărbații cu vârsta de peste 45 de ani au cel mai mare risc.
  2.  Stresul: Cariera, finanțele și obligațiile familiale oferă bărbaților o mulțime de ocazii cauzatoare de stres în viața lor.  Bărbații aflați în stres constant au un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și boli de inimă sau chiar un atac de cord.  Este important să vă protejați corpul și mintea cu exerciții regulate și metode de adaptare pentru a face față situațiilor stresante.
  3.  Tensiunea arterială: bărbaților li se recomandă să-si verifice tensiunea arterială la fiecare trei până la cinci ani, până la vârsta de 40 de ani, dupa care ar trebui să le fie verificată în fiecare an.  Deoarece hipertensiunea arterială este lipsită de simptome, mulți bărbați nu știu că o au și singura modalitate de a afla este masurarea periodica.  Hipertensiunea arterială necontrolată poate duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă sau insuficiență renală.

 

 

50+

 

 Bărbații cu vârsta peste 50 de ani ar trebui să acorde o atenție deosebită riscului lor personal pentru diferite tipuri de cancer.  Deși cancerul de colon este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la bărbații în vârstă, antecedentele familiale și stilul de viață au un impact semnificativ asupra riscului de cancer al bărbaților.  Este important să vă consultați cu un medic pentru a determina nivelurile de risc și screening-urile necesare.

  1.  Cancer de colon: Începând cu vârsta de 45-50 de ani, bărbații ar trebui să fie testați pentru cancer de colon, deoarece este a doua cauză de deces prin cancer la bărbații și femeile din cultura de tip occidental.  Peste 90% dintre cancerele de colon apar la persoanele de peste 50 de ani, iar cancerul este mult mai tratabil dacă este detectat devreme printr-un screening.
  2.  Prostată: Bărbații ar trebui să fie testați pentru cancerul de prostată începând cu vârsta de 50 de ani. Aproape jumătate dintre bărbații cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani au o prostată mărită care  provoacă disconfort și, în cel mai rău caz, poate duce la cancer.  Prostata mărită este considerată cea mai frecventă problemă de sănătate în rândul bărbaților peste 50 de ani, așa că este important să urmăriți sănătatea prostatei cu un medic primar.
  3.  Sănătatea inimii: este important să se monitorizeze în continuare sănătatea inimii, deoarece boala cardiacă este principala cauză de deces la bărbații cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani.  Dieta necorespunzătoare, stresul și lipsa exercițiilor fizice în anii tineretii se pot transforma în probleme cardiace la această vârstă, așa că bărbații ar trebui să își evalueze nivelul de risc pentru a determina frecvența examinărilor pentru lucruri precum colesterolul, tensiunea arterială și sănătatea cardiovasculară generală.

 

 

 Unul dintre cei mai importanți pași pe care îi puteți face către un viitor mai sănătos este să vă gasiti un medic de familie sau specialist potrivit.  Vizitele regulate la un medic în care aveți încredere vă vor ajuta să profitați de oportunitățile de îngrijire preventivă și de schimbările stilului de viață.  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *